hgy fejlec 1
 
 A Hamvas Béla Városi Könyvtárban található állandó Várostörténeti kiállítás technikai okok miatt, átmenetileg nem látogatható.
 
Szíves megértésüket köszönjük! 
 

   *******            •            *******                      Nyári nyitvatartás            •          Népi kerámiák kiállítása                             

 

„VILLA SCEDERKYN” Tájház 

 

Tiszaszederkény Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, a dél-borsodi mezőségben fekszik, a Sajó torkolatához közeli területen. Története visszanyúlik az írásnélküliség időszakába. Őseink szívesen telepedtek meg itt, mert a vidék bőséges megélhetési lehetőséget kínált. Településünk oklevélben először 1268-ban szerepelt „VILLA SCEDERKYN” néven, ezt az első leírt változatot vettünk névadásunk alapjául.

A kiállítás bevezető részében a település történetének és a Tiszaszederkényre jellemző népi építészet rövid bemutatása után bepillantást nyerhetünk egy XX. század eleji szederkényi lakóház belsejébe. A ház felosztása a hagyományosnak tekinthető. A háromosztatú épületet a lakók igényeinek megfelelően az 1970-es évek elején megtoldották néhány helyiséggel. Az udvar dísze a lőcsös szekér, valamint a régi kerekeskút, amely a felújítás során új faszerkezetet kapott.


201504101

 

A soros elrendezésű épületbe belépő rögtön észreveszi, hogy nincs folyosó, hanem a tornácról egyből a paraszti ház központjába, a konyhába (pitvarba, vagy népiesen „pitarba”) érkezik meg. Fő berendezési tárgya a sparhelt, ami két funkciót töltött be egyszerre: szolgáltatta a meleget és főzni is lehetett rajta. A konyhában kiállított tárgyak a kenyérsütés eszközeit, a szakajtót, sütőlapátot, nyújtódeszkát és nyújtófát mutatják be. A stelázsin tekinthetőek meg a Tiszaszederkényben gyűjtött különböző méretű és díszítésű köcsögök, korsók, tálak és evőeszközök is. A bejárati ajtó két oldalán fogast és mosdóállványt, valamint a vizeskannákat és vödröket tartó vízlócát láthatjuk.


201504103

 

Ebből a helyiségből nyílik oldalra két szoba. A konyhából balra nyíló szoba az ún. tisztaszoba, ahol télen a boglyakemence biztosította a kívánt hőmérsékletet, a két utcai és az oldalablak pedig a megfelelő világításról gondoskodott. A tisztaszoba voltaképpen ünnepi szoba volt, és stílusában is azonos bútorok voltak benne, mint a családok által használt másik, ún. lakószobában. A két helyiség között különbség mindössze a díszítettségben és a használati módban volt. A tisztaszobát csak ünnepek alkalmával vagy vendég érkezésekor vették igénybe. A szoba berendezése párhuzamos elrendezésű. Az ajtóval szemben, a két sarokban található a két ágy, közöttük pedig a karos lóca. A lóca előtt látható az asztal a vendégek számára odakészített székekkel. A ruhák tárolására szolgáló szekrények, a festett láda és a komód mellett kisebb használati eszközöket és dísztárgyakat is láthatunk. A fából faragott bölcső igazi kuriózum. Az ágy fölött házi áldás függ, körben a falon pedig családi fényképek kapnak helyet.

 

201504102

A konyhából jobbra nyíló szoba padozattal, valamint egy oldalablakkal rendelkezik. Hétköznaponként ebben a munkaszobában zajlott az élet. A hosszú téli estéken a lányok és asszonyok szövéssel, fonással töltötték szabadidejüket. Szívesen mentek a családok egymáshoz „tanyázni”. Volt olyan tanyázás, ahol a lányok kézimunkáztak, az asszonyok fontak vagy tollat fosztottak, a férfiak pedig kosarat fontak, seprűt kötöttek, néha-néha kártyáztak vagy felolvasást tartottak. Ezen emlékeket máig sokan emlegetik a falu idősebb lakói közül. Ebben a szobában tekinthető meg a helytörténeti gyűjtemény évenként megújuló időszaki kiállítása.

 

 

 

 

 

 

 

Rendezvénynaptár

Előző hónap Július 2017 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 26 1 2
week 27 3 4 5 6 7 8 9
week 28 10 11 12 13 14 15 16
week 29 17 18 19 20 21 22 23
week 30 24 25 26 27 28 29 30
week 31 31
 
 
tiop 2012 2
 

„VILLA SCEDERKYN” Tájház

 
 
tiszaszedtajhaz1
 
 
 
 

Támogatóink

logo nagy

 

Rendezvényfotók

 
 
51