Megvédtük a "Családbarát hely" védjegyet!

Könyvtárunk immár másodízben lett a Családbarát Hely Tanúsító Védjegy büszke birtokosa. Intézményünk 2021-ben és 2023-ban is megfelelt a Családbarát Magyarország Nonprofit Kft. által felállított feltételrendszernek.

A Családbarát Szolgáltató Hely esetében elvárás, hogy a szolgáltató működése során érvényesítse a családok szempontjait, figyelembe vegye a szolgáltatást használó ügyfelek és családjuk igényeit.

De mitől családbarát hely egy könyvtár azon kívül, hogy helyet kap benne a Gyermekkönyvtár, mint különálló részleg? Mit adhat még az olvasás élményén kívül ez a vidám helyszín?

Amikor már odakint gyakrabban esik az eső, mint sütne a nap és a hűvös, szeles időben a kedvenc játszótéri elemektől „elhidegült" gyereksereg már nem a kinti mókázással tölti el a délelőttöt, hanem például ellátogat hozzánk a könyvtárba, amelynek fotocellás bejáratán még a legszélesebb ikerbabakocsi is vígan belibben utasaival együtt.

Ahol a babák nagyobb testvéreinek biciklije, rollerje is szusszanhat végre a hosszú séta után egyet, míg gazdája az emeleti gyermekkönyvtárban birtokába veszi a klimatizált játszósarkot, ahol biztonságos játékok várják izgatottan, hogy a kis kezek használatba vegyék őket.

A pici babák szoptatása meghitt, intim kapcsolat baba-mama között, ám ha az itt-tartózkodásuk alatt annyira gyorsan elszállt az idő, hogy már a következő etetés kopogtat az ajtón, aggodalomra semmi ok. Hiszen rendelkezünk elkülönített szoptató résszel, ahová csendesen, diszkréten el lehet vonulni a kíváncsiskodó szemek elől. Ugyanígy megoldott a „tele a pelus" probléma. Könyvtárunk földszintjén a pelenkázó mosdóban megválhatnak tőle, hiszen erre a célra egy szagtalan pelenkaszemetes lett kihelyezve.

A feltételrendszernek megfelelően, valamint a családok igényeihez igazodva kifüggesztett házirenddel tájékoztatjuk a betérőket a családbarát szolgáltatásainkról. A rengeteg gyermekprogramról, kézműves foglalkozásokról számtalan platformon igyekszünk informálni a célközönségként megszólított családokat (könyvtári honlap; Facebook, hírlevél; pulton elhelyezett szórólap; kifüggesztett plakátok).

Könyvtár rendszeres látogatójává válni nagyszerű dolog, hiszen Móricz Zsigmond szavaival élve: 

„A gyermek lelke tiszta lap. Gondold meg, mivel írja tele a könyv, amelyet kezébe adsz."

Az olvasóvá nevelés a leggyümölcsözőbb feladat, melynek első számú felelőse maga a szülő, aki példát mutat (az olvasás és a könyvek szeretetére, tiszteletére), aki mesél neki. Az a gyermek, amelyik

„szeret olvasni, annak tágul a világképe, kimutathatóan mélyebbek az emberi kapcsolatai, és jóval nagyobb empátiával rendelkezik, mint nem olvasó társai." /Ranschburg Jenő/ 

Könyves ABC a gyermekkönyvtárban - kortársak közel...
Világnapok a gyermekkönyvtárban - április

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH