Passzold vissza, Tesó!

Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!"
Dr. Jane Goodall

Könyvtárunk kiemelten fontosnak tartja a környezet védelmét és a hulladékok újrahasznosítását, ezért 2021 nyarán gyűjtőhelyként csatlakozott a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen meghirdetett „Passzold vissza, Tesó!" elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányához. 

A telefon leadható a központi könyvtárban és a Tiszaszederkényi Fiókkönyvtárban is.

Mugisha, egy 12 éves fiú dolgozik egy kongói tantalit (koltán) bányában - (C) Carlos Villalon / http://villalonsantamaria.com/ project/dr-congo/

A mobiltelefonok gyártásához szükséges egyes fémek ellenőrizetlen körülmények között történő bányászata jelentősen veszélyezteti az Afrikában élő csimpánzok élőhelyét. A telefonok kondenzátoraihoz szükséges tantál nevű fémet a koltán ércből nyerik. A világ koltán-készletének 80%-a a Kongói Demokratikus Köztársaságban található, ugyanott, ahol a gorillák illetve a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a koltán bányászata: az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. A bányák hulladéka sok esetben nehézfémekkel és vegyi anyagokkal van tele, melyek súlyosan szennyezik a talajt és a felszíni vizeket. A bányák közelében lakó, eddig zöldségtermelésből élő emberek képtelenek a továbbiakban a földjükön fogyasztásra alkalmas élelmiszert előállítani. A kongói bányákban a tantalit kitermelése nagyrészt kézi erővel történik, gyakran illegálisan, szörnyű körülmények között. Bár a kongói jogszabályok kikötik, hogy 18 év alatt tilos dolgozni, a bányákban sok esetben mégis gyerekek dolgoznak, mert ők könnyebben férnek be a szűk tárnákba.

A tantalit (koltán) az arannyal, az ónnal és a volfrámmal együtt, amelyet Kongó keleti részén bányásznak, a "konfliktusos fémek" közé tartozik.

A Föld lakosságának mobiltelefon használata napról napra nő, így ezen fémekre is egyre nagyobb szükség van. Egy átlagos mobiltelefonhoz 0,2 gramm, egy tablet gyártásához 0,4 gramm tantál szükséges. A 2014-ben eladott okostelefonokhoz 24 tonna, a tabletekhez 8,4 tonna tantált használtak fel Ugyanakkor ezen fémeket környezetbarát módon vissza lehet nyerni a már használatra alkalmatlan mobiltelefonok és egyéb elektronikai hulladékok újrahasznosításával.

A "Passzold vissza, Tesó!" kampány célja az, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobiltelefont, GPS-t vagy táblagépet vegyünk át adományként, segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

A "visszapasszolt"készülékeket újrahasznosítás céljából könyvtárunk eljuttatja a magyar Jane Goodall Intézetbe, akik az Inter-Metal Recycling Kft. közreműködésével gondoskodnak az eszközök szakszerű begyűjtésről, és a telefonok utóéletéről.

A telefon akkumumulátorát Magyarországon dolgozzák fel, és a beérkezést követően azonnal kiveszik a telefonból. Hasznosításuk apró anyagszemcsékre történő aprítást követően speciális rézkohóban, 1300°C hőmérsékleten történő olvasztással történik.

A telefon többi része Belgiumba kerül, ahol a nehezebben kinyerhető fémeket is ki tudják vonni belőle. A mobiltelefonok gyártása során mintegy 60 féle fémet használnak fel, amiből 17 fém visszanyerésére van lehetőség a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológiát alkalmazó Umicore cég üzemeiben. 

Kérjük Önöket, hogy keressék elő a fiókok mélyéről a használaton kívül lévő mobiltelefonokat, mp3 lejátszót, GPS-t, táblagépet, kérjék el az ismerősöktől, barátoktól, osztálytársaktól, munkatársaktól és helyezzék el a könyvtár hírlapolvasójában kihelyezett gyűjtődobozban! Így Ön is hozzájárul ahhoz, hogy az értékes fémek körforgásban maradjanak.


JANE GOODALL könyvajánló

Jane Goodall: Amíg élek, remélek 

Jane Goodallt a magyar olvasók ismerhetik már, hiszen az emberszabású majmok viselkedésének kutatásáról, tanzániai csimpánzmentő akcióiról több dokumentumfilm és publikáció látott napvilágot. Az Amíg élek, remélek című könyve megrendítő memoár, melyben Goodall saját - mindennaposnak nem nevezhető - életéről és lelki utazásairól ír.

Raktári jelzet: G 52Jane Goodall: Az utolsó pillanat

A két világhírű viselkedéskutató, Jane Goodall és Marc Bekoff összeállította azt a tíz parancsolatot, amelyet a bolygó gondnokaiként tiszteletben kell tartanunk. Szenvedélyesen és meggyőzően érvelnek amellett, hogy ha működtetjük e parancsolatokat az életünkben, akkor a Föld és valamennyi lakosa képes lesz harmonikusan együtt élni. Az utolsó pillanat kiterjeszti az állatokkal együtt élő ember kötelezettségeit - hiszen természetesen mi, emberek is az állatvilág részei vagyunk -, mert arra szólít fel, hogy tiszteljük az élőlények közötti kapcsolatrendszert, amikor az élőlényekkel való törődést tanuljuk, és becsüljünk meg minden fajt.

Raktári jelzet: 502 G 52Jane Goodall: A remény gyümölcsei

Jane Goodall a csimpánzok körében folytatott etológiai kutatásaival szerzett világhírnevet. Legújabb könyvében az emberi táplálkozással foglalkozik és azzal, miként jut el az étel asztalunkra. A mezőgazdaság történetének rövid felvázolása után kifejti véleményét a termelésről, figyelmeztet a génmanipulált élelmiszerek veszélyeire és a természetes anyagok eltűnésére, az embertelen állati feldolgozóüzemek és a zsúfolt, piszkos haltenyészetek profithajszolására. Megvizsgálja az iskolai menzákat, és elszörnyed azon, milyen hibákat vétenek az iskolai nevelés során a táplálkozási kultúra területén, figyelmeztet a kibontakozó vízhiányra, a gyorséttermek ételválasztékának minőségére. Olvasóit leginkább a vegetáriánus táplálkozásra próbálja ösztönözni, bemutatva, hogy a fűszerek és a megfelelő étterem kiválasztásával elkerülhetjük, hogy állatokat mészároljanak le a kedvünkért - csillapíthatatlan étvágyunk enyhítésére.

Raktári jelzet: 613 G 52


Színes programok szeptemberben
Fábián Janka - Kortársak ONline

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH