Stílusosan I.

A jólöltözöttség nem az illik – nem illik, hanem az önkritika, az önismeret és a jó ízlés kérdése. Az öltözködésre való neveléshez nem illemtani szabályok kellenek, inkább jó tanácsok." 

Faragó Ilona: Az öltözködés ábécéje című könyv írója

A jó megjelenés első velejárója az öltözék. Az öltözködés írott és íratlan szabályait az adott kultúra társadalmi elvárásai szabályozzák. Az emberiség története során az öltözködés célja először a környezeti hatásokkal szembeni védelem volt, később az összetartozás jelzése, illetve egymás megkülönböztetése, a közösségen belüli szerep jelzése, melyben a társadalmi rang kifejezése is szerepet kapott.

A stílus nem csak a ruházatunkról szól, hanem az egész megjelenésünkről, a kisugárzásunkról és az önbizalmunkról. Lehetünk alma, körte, háromszög vagy épp fiús alkatúak, nagy vagy kis mellűek, fontos tudnunk, elsősorban úgy öltözködjünk, ahogyan az nekünk tetszik. A divat már inkább csak ajánl, a trendekből pedig nagyon sok van, biztosan találunk közöttük egy-két darabot, ami kedvünkre való, és jól áll. Elég néhány alapdarabot beszerezni, amiket az évszakoknak megfelelően variálhatunk.

Törekedjünk az ízléses öltözködésre! A jó ízlésű ember idegenkedik a hivalkodástól, és a kirívótól. Gyakran látni lányokat, asszonyokat nem a koruknak, alakjuknak megfelelő viseletben járni. A csinos öltözet, az összhangot juttatja eszünkbe, ahol minden a helyén van. A jó vagy rossz, ízlésről árulkodik nemcsak a jól összeválogatott ruha, hanem a gondozottság, tisztaság is. A hiányzó gomb, a pecsétes ruha rossz összképet, jellemet mutat. A tiszta, rendezett ruha, fontos része a megjelenésünknek. Nem „illik" mindig ugyanabban a ruhában járni. Legalább kétnaponként váltsuk a ruházatunkat.

Öltözz rosszul, és mindenki emlékezni fog a ruhádra; öltözz kifogástalanul, és mindenki emlékezni fog a Nőre" – mondta Coco Chanel. És a „rosszul" nem azt jelenti, hogy nem divatosan, hanem hogy olyan öltözködési hibákat követhetünk el, amelyek szemet szúrhatnak másoknak.  

Általános öltözködési szabályok

Ne járjunk mindig ingpulóverben, pulóverben, farmerban, vagy melegítőben. Alkalomhoz viseljünk ünneplő ruházatot: inget, nyakkendőt, szoknyát blúzzal, egészruhát, kosztümöt. A ruha kövesse a test vonalát, minden túlzó hangsúly nélkül. Színe harmonizáljon az ing, a nyakkendő, a cipő, a kabát stb. színével.

Nőknél „elvárás", hogy a cipő, a táska színe egyezzen meg, hűvösebb időben pedig a többi kiegészítőnek - kalap, kendő, sál - is harmonizálni kell egymással.

A kalapviselés alapvető szabályai: általában felöltővel viselendő, sem homlokba borítva sem nyakszirtre tolva nem helyes a viselete. A cipő színe és anyaga igazodjék a ruha színéhez és anyagához, és mindig tiszta és jó állapotban legyen.  

Az ékszer viselése

A nők annyi ékszert viseljenek, amennyi ruhájukat díszíti, kiemeli annak színét és formáját. Színben harmonizáljon a ruhával, de ne essünk túlzásba.

Nincs kőbe vésett alapszabály, amit mindenkinek vakon követnie kellene. A kiegészítőink számát alapvetően a habitusunk, az öltözködési stílusunk és az alkalom határozza meg. Van azonban néhány apróság, amit érdemes szem előtt tartanunk:

 • Alacsonyabb nők inkább a kisebb és kevesebb elvét kövessék ékszerezés tekintetében. A finom és diszkrét mindig jobban fog illeni hozzájuk, mint a feltűnő és hatalmas.
 • Magasabb, illetve teltebb alkatú hölgyeken az apró dolgok elvesznek. Igazítsuk testméreteinkhez a kiegészítőink méretét is!
 • Általános javaslat szerint 3 kiegészítőnél többet lehetőség szerint ne viseljünk! (pl: gyűrű – karperec - fülbevaló, vagy fülbevaló – nyaklánc - gyűrű)
 • Egyszerre csak egy feltűnő darab legyen.
 • A komplett bizsuszettek helyett inkább hasonló karakterű, anyagú kiegészítőket válasszunk!

Már az ókori egyiptomiak is úgy vélték, hogy a gyűrű férfiasságot, hatalmat, eleganciát kölcsönöz a viselőjének. A karikagyűrű, és a férfi jegygyűrű a jobb kézen kell, hogy legyen. Kézfejenként érdemes meghúzni a határt 3 gyűrűnél, a hüvelykujjon pedig csak akkor viseljünk gyűrűt, ha azon a kézen van legalább másik kettő is. 

Öltözködési tanácsok férfiak számára

A zokni mindig sötét legyen, simuljon bele a cipő és a nadrág színeibe. Szövetnadrághoz semmiképpen sem ízléses fehér vagy rikító színű zoknit húzni. (A vastag, fehér, élénk színű zokni farmerhez, edzőcipőbe, sporthoz illik.) Leüléskor ne látszódjon ki a lábszár, ne bokazokni, hanem megfelelő hosszúságú zokni legyen.

A legjobb cipő viselet a bőr, mert a műbőr egészségtelen és nem annyira elegáns. A lábbelit naponta váltani kell, hogy kiszellőzzön. A férfiak szövetnadrághoz, öltönyhöz vékony bőrtalpú cipőt viseljenek, a vastag bőr- vagy gumitalp nem elegáns. A protokollban a férfiak kizárólag fűzős cipőt vesznek fel, de ünnepi alkalomra sem illik a csatos, makkos, bebújós lábbeli. Nyári, homokszínű öltönyhöz sem elegáns a világos cipő; barna zokni, barna cipő illik hozzá. A fehér, a világos színű, a vászon, az edzőcipő szabadidős, sportos alkalmakra való.

A nyakkendő hossza a derékszíjig (öv csatjáig) érjen, a zakó és az ing színével harmonizáljon. A protokollban követelmény, az etikettben elegánsnak számít a diszkrét összeállítás, és kerülendő a meghökkentő legújabb divat. A nyakkendőt kizárólag begombolt ingnyakra kötik meg.

Az ing halványszínű vagy vékony csíkos, de ha ünnepi, illetve protokolláris alkalomra öltözik a férfi, akkor csak fehér lehet. A hosszú ujjú ing mandzsettája egy centiméterre kilátszik a zakóból. A nyakkendő alatt az ing legfelső gombját kötelező begombolni!

Élénk színű, kockás, mintás ing szabadidőben viselendő, nem illik hozzá zakó, nyakkendő és a legfelső gombot nem szükséges begombolni. Ha V nyakkivágású pulóvert vesz az ingre, akkor nyakkendőt kössön hozzá, a kerek nyakú pulóverhez nem kell nyakkendő, ebben az esetben az ing gallérja a pulóver alatt marad.

A zakón, ha csak egy gomb van, azt mindig be kell gombolni. Ha kettő, akkor a felsőt kell begombolni, az alsót soha. Ha háromgombos a zakó, a középsőt kell begombolni, a felső gomb döntés kérdése. De az alsó gombot ebben az esetben sem kell begombolni.

Mellény viselhető az azonos anyagból készült zakó alatt, de nem lehet sokkal magasabban gombolódó. Hosszú ujjú inggel kell viselni, és a zakót ilyenkor nem illiklevenni. A vastag, kötött mellény nem része a hivatali öltözéknek.

A nadrág dereka - jól öltözött férfin - a derekán van, nem lóg le a combok, térdek közé, a szára nem harmonikázik, a cipő sarkáig ér. A zsebek nincsenek kitömve, nem csörög benne kulcs, aprópénz stb.

A zsebkendő - elegáns embernél - textilből készült, vasalt, összehajtogatott. A zakó jobb belső zsebébe helyezendő (a nadrágzsebet kitömő, összegyűrt zsebkendő a rendetlenség jele). A papírzsebkendő a mindennapi életben praktikus, de egyszeri használat után a WC-ben, kukában a helye. 

Öltözködési tanácsok nők számára

A fehérnemű legyen mindig naponta váltott és frissen mosott. Az alsónemű soha ne látszódjon ki. Nem finom ízlésre utal a blúz alól kitetsző eltérő színű melltartó, a szoknyán, nadrágon áttűnő alsónemű körvonala, a feszülő ing gombjai között kivillanó szőrzet. (A férfiaknak ajánlott az ing alatt atlétatrikót viselni, melegben, és a hidegben, véd a hirtelen hőingadozástól, és esztétikusabb, mint az ing alatti szőr látványa.)

A harisnya viselete protokolláris alkalmakkor kötelező. A testszínű harisnya minden alkalomra megfelel, de mindenképpen diszkrét legyen, esetleg fekete, a cipő és a ruha színével harmonizáljon. Egész napos programhoz ajánlatos a táskába pótharisnyát tenni, mert a lefutott szemű harisnya nem szép esztétikai látvány.

Gombok és dekoltázs

Az ing vagy blúz esetében kérdés, hogy hány gombot gomboljunk be – és eszerint mekkora legyen a dekoltázsunk. Az etikett nem igazán tűri a mély dekoltázst, vagyis a gallértól számítva legfeljebb két gombot ne gomboljunk be – ha a gombok a klasszikus módon, az ing nyakától következnek. A három gomb már kicsit túlzás, kihívó, esetleg közönséges lehet. Szakemberek szerint hölgyeknél a dekoltázs, körülbelül 10 centi vagy annál kevesebb, ami megengedett egy-egy felső vagy ruha esetében.

Szoknyahossz

Hivatali öltözékként térd fölött egy tenyérnyi hely legyen a szoknya aljáig. A túl rövid szoknya közönséges benyomást kelthet. Vagy a szoknya legyen rövid, vagy a dekoltázs egy kicsit mélyebb, de inkább kerüljük a kettőt együtt.

Pulóverhossz

A fiatalabb korosztály körében népszerűek az olyan felsők, amelyek nem érnek le a nadrágig, hanem annál rövidebbek, így szabadon kivillanhat a derekuk, a hasuk. Az etikett szerint ennek nincs helye az irodában vagy más, hivatalos rendezvényen, ha a pulóver vagy a kardigán nem ér le addig, vegyünk alá olyan pólót vagy inget, ami eltakarja a bőrünket, semmiképp ne villantsunk hasat.

Övek és cipők

Mivel a hivatalos öltözék elengedhetetlen kelléke az öv (főleg a férfiak esetében) ezért érdemes észben tartani, hogy az öv színe kell, hogy egyezzen a cipő színével. Vagyis fekete cipőhöz fekete öv, és barnához barna!

Túl sok szín, túl sok minta

Az etikett szerint a hivatalos, irodai öltözék nem nagyon bírja el a túl harsány színeket és a túl sok mintát. Próbáljunk meg olyan szoknyákat, blúzokat választani, amik színben és mintázatban is inkább visszafogottabbak és persze illenek egymáshoz.

Trikók, ujjatlan felsők

Ha lehet, kerüljük a spagettipántos trikókat. Ujjatlan blúzokat azonban nyugodtan viselhetünk, a lényeg, hogy a dekoltázsunk és a vállunk is a kellő mértékben takarva legyen. Ne legyünk túl kihívóak, mert könnyen közönségessé válhat az öltözetünk. 

Öltözködési szabályok jeles alkalmakkor

Esküvői öltözék

Azt biztosan mindenki tudja, hogy fehér, krémszínű ruhát, vagy bármi hasonlót, amit a menyasszony visel, nem illik felvenni. Vannak egyéb dolgok is, amiket érdemes figyelembe venni. Általános szabály, hogy soha ne próbáljuk meg túlragyogni a menyasszonyt. Ez az ő napja. Kerüljük az olyan ruhákat, amelyekben minden szem ránk szegeződne, nem pedig a menyasszonyra. Arra is gondolnunk kell, hogy az esküvők általában elég konzervatívak, ahol mindenféle ember és generáció össze szokott gyűlni. Kerüljük, az elöl, oldalt vagy hátul nagyon kivágott ruhák, a rövid szoknyák, a mélyen dekoltált nyakrészek viselését. És az egyik legfontosabb: ha az ifjú pár előír egy kötelező viseletet, akkor azt illik betartani.

Színházi öltözék

A legtöbb operában és színházban ma már hivatalosan nincs igazán szigorú öltözködési szabályzat. Az emberek azonban kicsit elengedik magukat, amikor színházba mennek. Az operába és a színházba járás régen egyfajta különleges esemény volt, ahová alkalomhoz illően (ünneplőbe) felöltöztek. A régi színházi öltözék az estélyi ruha és a szmoking volt. Az elegáns ruha egyfelől az alkalomnak szól, másfelől pedig a színpadon játszó színészek tiszteletének.

Tekintsünk úgy erre az alkalomra, mint egy ünnepre. Az elegancia mértéke függ az intézmény imázsától. Más eleganciát követel egy stúdiószínpad, és megint csak más eleganciát kíván az Opera.

 • Utcai viseletben nem illik színházba menni.
 • A rendező, a színészek hosszú hónapokat készülnek egy-egy darabbal – illik tehát öltözékünkkel megtisztelni őket!
 • A hivatalos dresszkód szigorúan tiltja a sportcipőt, ugyanúgy, mint nőknél a túl rövid, térdig sem érő ruhát vagy a cicanadrágot.
 • A dresszkód szerint nem megengedett viselet a sötét nadrághoz, fehér inghez és nyakkendőhöz felvett mellény – ez egyébként népszerű viselet táncosok és pincérek körében, de semmiképpen nem színházi öltözet, és nem is menedzseröltözék.
 • A pulóver soha nem tud kellően elegáns ruhadarabbá válni.
 • Hölgyeknek ajánlott a szoknya, kosztüm / nadrágkosztüm vagy egy egyszerű, megfelelő hosszúságú, ujjatlan fekete ruha, ami stólával vagy csipke boleróval, arany nyaklánccal vagy egy fehér gyöngysorral kiegészítve tökéletes színházi öltözék. Operaelőadás esetén az estélyi ruha az illő viselet.
 • Uraknak ajánlott a zakó-nadrág, öltöny vagy operaelőadásnál a szmoking viselete.
 • A zakó férfiaknál alapvetően elvárt ruhadarab egy színházi előadásra. Ennek színe jó, ha minél sötétebb; sötétkék, antracit, de leginkább fekete. Este hat után bármilyen rendezvényre megyünk, minél sötétebb öltözéket illik felvenni. Esetleg a kiegészítőkkel lehet a ruhadarabot színesebbé tenni.
 • Nem ennyire egyértelmű a megítélése a sportos és elegáns öltözetet vegyítő farmer-zakó párosnak, ami mellé ing vagy sokszor póló társul. A dresszkód hivatalosan megtiltja a zakó farmerral történő viselését.
 • Az öltönyhöz, nadrághoz színben harmonizáló (sötét) zoknit, elegáns cipőt illik választani.

Folytatjuk...

Írta: Korpás Szilvia

Stílusosan II.
Innovációt bemutató pályázatunk a Közkönyvtári Bör...

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH