Blog
Fánksuli III. Képviselőfánk vaníliakrémmel
Képviselőfánk
Hozzávalók a tésztához:
- 2,5 dl víz
- 6 dkg vaj
- 12,5 dkg liszt
- csipetnyi só
- 4 db tojás
A vizet felforraljuk a vajjal és a sóval, majd hozzáadjuk a lisztet. Addig kavarjuk, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, és pár perc múlva belekeverünk egy egész tojást. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a többi tojást is. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomózsák vagy kanál segítségével 25 db diónyi halmot adagolunk a tésztából. Legalább egy fél óráig pihenni hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 220 C-ra és egy lábasban vizet helyezünk alulra, hogy gőz képződjön a sütőben. Kb. 35 perc alatt ropogósra sütjük a fánkokat. Jól meg kell sülnie, hogy ne essen össze a tészta. Még forrón egy kés segítségével levágjuk mindegyik tetejét, hogy a gőz ki tudjon jönni a fánkok belsejéből. Majd megtöltjük a fánkok üregét a vaníliakrémmel, és visszahelyezzük a levágott tetejét.
Vaníliakrém
- 5 db tojás
- 8 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg liszt
- 6 dl tej
- csipetnyi só
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a vaníliakrémet. A tej kétharmadát feltesszük melegedni, lassú tűzre. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval. Belekeverjük a lisztet, ügyelve rá, hogy ne csomósodjon össze. A maradék tejjel felhígítjuk a masszát, majd amikor felforrt a tej, belekeverjük és sűrű krémmé főzzük. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük és a még forró krémbe keverjük óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Amikor langyosra hűlt, megtöltjük a fánkok üregét a vaníliakrémmel, és visszahelyezzük a levágott tetejét.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!