Blog
Fánksuli I. Szalagos fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 1 tojás + 2 sárgája
- csapott kávéskanál só
- 1 evőkanál rum vagy pálinka
- olaj a sütéshez
A lisztet dagasztótálba szitáljuk és mélyedést simítunk a közepébe. A tejet meglangyosítjuk és 1 dl-t kiöntünk belőle, amibe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk egy teáskanál porcukrot. Elkeverjük a tejben az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük. Szórunk a tetejére oldalról egy kis lisztet és 15 percig letakarva kelni hagyjuk.
Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a sót, a rumot vagy pálinkát, a maradék langyos tejet és összegyúrjuk. Amikor egyneművé vált a tészta, két-három részletben hozzátesszük a szobahőmérsékletű vajat és könnyű, hólyagos tésztává dagasztjuk.
Konyharuhával letakarjuk a dagasztótálat és meleg helyen kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután kiborítjuk a tésztát a nyújtótáblára, könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk és nyújtófa segítségével 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Szaggatóval korongokat szúrunk ki belőle, és a lisztezett deszkára rakjuk sorba. Konyharuhával letakarjuk és újra kelni hagyjuk 20-30 percig.
Felforrósítjuk az olajat. Olyan melegnek kell lennie, hogy a fánkok egy-egy oldala 2-3 perc alatt süljön aranybarnára. Ha túl forró az olaj, nem sül át belül a tészta, ha túl hideg, akkor pedig magába szívja az olajat. Amikor megfelelő hőmérsékletű az olaj, akkor a korongok közepét összecsípjük az ujjainkkal és azzal az oldalával felfele tesszük az olajba, amelyik a deszkán feküdt. Az első oldalát mindig fedő alatt sütjük, a második oldalát pedig fedő nélkül. Ha könnyű, laza szerkezetű tésztát dagasztottunk, akkor a fánkok közepe nem ér bele az olajba és egy fehér szalag képződik az oldalán.
Az aranybarnára sült fánkokat itatóspapírra szedjük, ízlés szerint megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.
A következő alkalomra egy csőröge fánk recepttel készülünk. Kövess minket!