Töltődj fel nálunk! logó

A kulturált étkezés szabályai

Az étkezéssel kapcsolatosan nagyon sok illemszabály van. Ezek azonban nemcsak az étkezésre vonatkoznak, hanem minden egyébre, ami az étkezésekhez kapcsolható. Érdemes megtanulnunk ezek közül a legfontosabbakat, és akkor nem kerülünk kellemetlen helyzetekbe, amikor vendégségben, illetve étteremben étkezünk.

Kezdjük a leggyakoribbal. Egy egyszerű vasárnapi ebédhez terítsünk lapos és mélytányérral, és adjunk külön kistányért a salátának, desszertnek.

A tányértól balra van a szalvétának és a villának a helye. Jobbra a késé és a nagykanálé. A kiskanalat, vagy a desszerthez szükséges villát-kést a tányér fölé helyezzük az abroszra. Jobbra tesszük a poharakat, (boros-vizes), balra a salátástányért, két-két teríték közé egy csonttányért. Ne feledkezzünk meg a díszítésről sem. Virággal, gyertyával, és manapság nagyon sokféle díszítővel dekorálhatjuk asztalunkat.

Ki szedjen elsőnek? A legidősebb hölgy (nagymama vagy vendég), középkorú hölgy (mama), a középkorú úr,(papa vagy vendég férfi), a család lány tagjai és aztán a fiúk következnek az étel kiszedésében. Nagyon sok helyen vétenek az egymás megvárásának íratlan szabálya ellen. Ne tegyük!

Az asztali étkezések közben időnként várakozni kell. Ez alatt az idő alatt nem illik könyökölni, tartsuk kezeinket lazán az ölünkben, vagy az asztalon csuklóig. Lehetőleg ne olvassunk étkezés közben, ezzel akadályozzuk a szervezetünket az emésztésben, és illetlen is. 

Az étkezés megkezdése vendégségben

 Meg kell várnunk, hogy a vendéglátó, (vagy háziasszony) „engedélyt" adjon az étkezés elkezdéséhez. Más esetekben a kiszolgálás után kezdhetünk enni, de illik megvárni, másokat is, hogy megkapják az ételt; velük együtt lássunk hozzá. Ha kicsit bizonytalanok vagyunk abban, milyen evőeszközt használjunk, és hogyan fogyasszunk egy adott ételt, megkérdezhetjük, illetve figyeljük meg a tapasztaltabbak hogyan teszik. Könnyítésképpen; általános szabály, hogy az evőeszközök a fogások sorrendjében helyezkednek el a tányér mellett; mindig a szélsővel (két szélsővel) kell kezdenünk.

A bal szélen található kicsi kés egy kis tányérban, az a zsemletányér vajkéssel és a kenyér vajazásához való. A vajtartóból az erre a célra odakészített késsel vegyük ki a vajat, ne a sajátunkkal.

Tilos a kés szájbavétele, és lenyalása. A kés jobb kézbe, a villa bal kézbe való. A késsel mindig csak egy falatot vágjunk le, nem helyes az étel apró darabokra való felvágása. Nem illik az étel válogatása, piszkálása. Amit megfogtunk, vegyük is ki. Csak annyit szedjünk, amennyit biztosan megeszünk. Különösen legyünk kényesek a kenyérre, együk meg, amit kivettünk a kosárból. A kenyeret törjük, csak a megkent szendvicskenyeret harapjuk. Ha valami mag, csont, vagy valami egyéb szánkba nem illő dolgot észlelünk, kanállal, villával a tányér szélére helyezzük, minél kisebb feltűnéssel. Csukott szájjal együnk, így nem csámcsogunk. Ne beszéljünk teli szájjal. Illetlen a szürcsölés.

Az ujjak leszopogatása tilos! Mindenkivel előfordul, hogy böffent egyet, ne csináljunk drámát belőle, egyszerűen kérjünk bocsánatot! Az asztalnál nem illik fogpiszkálót használni. Ha nagyon muszáj, használjuk lehetőleg észrevétlenül, szájunkat eltakarva, egyébként mosdóbeli ügy.

A boros poharat sosem töltjük tele, viszont rátölteni szabad, de a sörre nem illik.

Tálcáról való szedéskor két kézzel szolgáljuk ki magunkat az előkészített és csak a szedésre való evőeszközökkel, amelyek többnyire villa és kanál. Ilyenkor a kanállal vesszük fel az ételt, és a villával segítjük.

Balról kínáljuk az ételt, jobbról szedjük le a piszkos edényt. Egyenként felemelve, nem a vendég orra előtt egymásba rakva. Ha már a desszertnél vagy gyümölcsnél tartunk, minden addig használt edénytől tisztítsuk meg az asztalt.

Fontos illemszabályok

  • Dicsérjük az ételt a házigazdának.
  • Mindkét asztalszomszédunkkal beszélgessünk.
  • Ha valami nincs a közelünkben (például a só), kérjük el, ne nyúljunk át érte az asztalon.
  • Társalgás közben ne hadonásszunk az evőeszközzel.
  • Az asztalt csak a háziasszony (anya), illetve vendégségben a vendéglátó engedélyével hagyhatjuk el. 

Néhány információ az evőeszközökről 

  • Az előételhez használt evőeszközök kisebbek, mint a főételhez használtak, bár formájuk azonos lehet,
  • A halhoz halvilla és halkés jár: a halvilla fogai viszonylag rövidek, a halkés széles, a hegye felé a felső peremén tört ívű,
  • A rákhoz rákvillát és rákkést adnak: a villa rövid, a kés pengéje középen bemélyített (hogy ezzel a rák ollója letörhető legyen),
  • A vajat kanálszerű, de széles és kevés foggal rendelkező villával veszik ki a tálból, a kenésére a vége felé szélesedő kés szolgál (de néha csak kést adnak melléje, ezzel kell szedni),
  • Az édességhez az előételhez használthoz hasonló, esetleg kisebb evőeszközöket terítenek (a tányér fölé),
  • A gyümölcsvilla kevés fogú, a gyümölcskés pengéje vékony, méretük kb. azonos az édességhez használtakéval, vagy annál kisebb,
  • A kávéhoz mokkáskanalat adnak.
  • A fedővel felszolgált ételeknél mindig a pincér feladata a fedő elvétele. Technikai okok miatt mi ne is próbálkozzunk vele: forró és nem tudjuk hová tenni.
  • Az étkezést akkor illik megkezdeni, ha a pincérek mindenkinek tálaltak. 
Ha a kést és a villát egymás mellett úgy helyezzük a tányérra, hogy végeik jobb felé állnak; ez azt jelzi, hogy az étkezést (az adott fogásból) befejeztük. Az angol etikett szerint viszont az étkezés befejeztével a kés és a villa nyele a tányéron lefelé, azaz magunk felé mutat.

Mit mivel együnk...

Kézzel kell enni: a száraz teasüteményt, pogácsát, virslit, lángost, vajas, sonkás zsemlét, esetleg szendvicset, sokféle gyümölcsöt.

Kiskanállal kell enni: a lágy tojást, rákkoktélt, egyes előételeket, pudingot, kompótot, felfújtakat, apró szemű gyümölcsöket (eper, málna, ribizli), a grape-fruitot, ananászt, fagylaltot, gyümölcssalátát.

Csak villával kell enni: az egyes előételeket, főtt tésztákat, sűrű főzelékeket, karfiolt és gombát (ha ezeket önállóan és nem körítésként tálalják fel), a pépes ételeket, apró betétes tojásételeket, a tortaféleségeket.

Késsel és villával kell enni: a húsos előételeket (pl. sonkatekercs, hortobágyi palacsinta), a hidegtálon felszolgálta felvágottakat, húst, nagyobb szendvicseket, sülteket, gyakorlatilag minden főfogást.

Villával és evőkanállal kell enni: az olaszosan készült spagettit és makarónit, néhány előételt.

Asztalt csak a háziasszony (anya), illetve vendégségben a vendéglátó engedélyével hagyhatjuk el.

A szalvétát, tehetjük tányérra, a tányér mellé készítve, egyszerűen, és díszesen hajtogatva. A jobb éttermekben és protokolláris rendezvényeken kizárólag damaszt szalvétával terítenek, amit illik használni. A szalvétát az ölünkbe kell teríteni, amely védi a ruhát az esetleg lecsöpögő levestől, mártástól, zsírtól, egyéb ételmorzsától, másrészt a kéz, illetve az ivás és beszéd előtt a száj megtörlésére szolgál. Miután befejeztük az étkezést összegyűrve hagyjuk az asztalon.
Az étkezés után gondosan összehajtogatott szalvéta általánosan elterjedt nemzetközi szokás szerint azt jelenti, hogy a vendég a kiszolgálással vagy az étel minőségével nem volt megelégedve.

A levest a tányér széle felé kifelé kanalazzuk. Soha ne szürcsöljük ki az utolsó pár kanál levest a tányérból. Emeljük meg a tányérunk szélét, úgy merjük kifelé billentve a tányért, ne magunk felé. A villát és a kanalat használhatjuk magában, de a kést nem! Ne hajoljunk a tányér fölé. Étkezés közben, ha kisebb szünetet tartunk, az evőeszközt helyezzük a tányérra ne az asztalra; az étkezés végén pedig helyezzük a tányér közepére, szárait jobb oldalra fordítva, illetve, ha bal felé fordítjuk, azzal azt jelezzük, hogy finom volt az étel.

1. Szünet - ha csak pihennénk egy keveset evés közben, majd egy rövid idő elteltével folytatnánk, akkor a kést a jobb oldalra, a villát pedig a baloldalra kell helyeznünk a tányéron úgy, hogy közben az eszközök fejei összeérjenek.

2. Jöhet a következő fogás - ha szeretnénk, hogy megkapjuk a második fogást, akkor pedig tegyük a tányér közepére a villánkat, a kést pedig fektessük rá úgy, hogy egy pluszjelet kapjunk.

3. Remek volt - Ha felhívnánk a pincérek vagy a házigazdák figyelmét arra, hogy az étel kiváló volt, akkor fektessük evőeszközeinket párhuzamosan a tányérunkra úgy, hogy a kés illetve a villa szárai balra mutassanak

4. Befejezett fogás - ha befejeztük az étkezést, a tányérunkon szépen párhuzamosan egymás mellé helyezzük az eszközöket.

5. Elégedetlenség - ha nem ízlett az étel, azt is bárki tudtára adhatjuk: a kést és a villát hasonló módon helyezzük el a tányéron, ahogyan a pihenéshez tennénk le, itt azonban fontos, hogy a késnek bele kell kapaszkodnia a villa ágaiba. (Forrás: nosalty.hu) 

A kulturált étkezés Európában zajmentes. Nem illik a levest szürcsölni, csontot cuppogtatni, nyitott szájjal enni (csámcsogni), tele szájjal beszélni. Az italfogyasztásban való mérsékletesség a viselkedés alapszabályai közé tartozik. Vannak azonban egyéb szabályok is. Koccintani általában az első poháremeléskor szokásos, és csak azokkal, akik kartávolságon belül érhetőek el. A többi résztvevő felé elég a pohár jelképes felemelése. Ilyen esetekben a poharat a résztvevők felé ivás után is fel kell emelni. Minden itallal lehet koccintani, de egy ideig történelmi-érzelmi okok miatt a segesvári csata után nálunk nem illett sörrel koccintani; mivel az osztrák tisztek ezzel koccintottak az aradi vértanúk kivégzésére. A poharat sose ürítsük fenékig. Mindig lehet egy váratlan pohárköszöntő. Az esetleg „fenékig!" felszólítással elhangzott pohárköszöntőt a pohár teljes kiürítésével követni illik (mivel ennek jelképes jelentősége van). Minden fogáshoz az ahhoz felszolgált italból kell inni, a korábbi fogásokhoz felszolgáltakból már nem illik inni. Egészségügyi okokra való hivatkozással bármikor kimenthetjük magunkat az alkoholfogyasztás kényszere alól, s az ilyen mentegetőzést mindenkinek illik elfogadnia. Ugyanígy kell elfogadni az alkoholfogyasztás elhárítását a gépkocsivezetésre való hivatkozással. A főpincér megszólítása: főúr, a pincérnőé: kisasszony. 

Könyvajánló 

Lipcsey Andersson Emőke: Kés, villa, sms

Kristóf hosszú kanadai távollét után érkezik vissza Magyarországra, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait. Már az első nap kiderül, hiába tud magyarul, ha nem ismeri a helyi szokásokat, illemszabályokat, nem fog boldogulni. Kit tegezzen? Kit magázzon? Hogyan köszönjön? Hogyan ismerkedjen? Még szerencse, hogy idős rokona, a nyolcvanévesen is fiatal Anna néni a segítségére siet. Anna néni kellemes nyári tanfolyamán kiderül, hogy csak első pillanatra tűnik elviselhetetlenül nehéz tárgynak az illemtan. Ha túlesünk rajta, magabiztosabban mozoghatunk a világban.

Raktári jelzet: 395 L 69


Richard Scarry: Ahogy illik – Tesz-Vesz város illemkönyve

Tesz-Vesz város lakói tudják az illemet. Megköszönik az ebédet, segítenek egymásnak, vendégségben sem törnek-zúznak, nem hintáznak a széken… vagyis csak néha. És ha bajt okoznak, udvariasan bocsánatot kérnek. Mindig észben tartanak két varázsigét: kérem és köszönöm! Ugye, te sem felejted el ezeket a varázsigéket?

Raktári jelzet: S 24 (Gyermekkönyvtár) 

AJÁNLÓ

Így illik. Étkezés vendégségben. Megtekinthető az M5 youtube csatornáján.

Etikett az asztalnál. Beszélgetés Csorba Kata protokollszakértővel. Megtekinthető az EWTN Katolikus Televízió youtube csatornáján.

Görög Ibolya: Az asztalnál minden eldől. Megtekinthető a Szeged TV youtube csatornáján.

Étkezési protokoll

Írta: Korpás Szilvia

Tour de Hongrie városunkban
Könyvtárosok világnapja - április 14.

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Bocskai út 33.
Telefon: 49/548-248 (felnőtt kölcsönzőtér)
Telefon: 49/548-247 (gyermek kölcsönzőtér)
E-mail: szederkeny_konyvtar@tujvaros.hu 

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH