Árral szemben: A Tisza és árterei élővilága vándorkiállítás

2022-ben a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásából készített vándorkiállítással a hozzánk oly közel álló Tisza és az árterei élővilágába szeretnénk betekintést nyújtani. Bemutatjuk a Tisza menti élőhelyeket, élővilágot, a Tisza szabályozását, a folyó és az ember kapcsolatát. Emellett a biodiverzitás fontosságára is szeretnénk felhívni a figyelmet, kiemelve azokat a momentumokat, amiket mi emberek tehetünk ennek megóvása érdekében. Megemlítettük a helyi sajátosságokat is, úgymint a Tiszaújvárosi ártéri erdők és a Tiszaszederkényi Morotva-tó.

A tartalom összeállításánál figyelembe vettük az általános iskolás célcsoportot, így sok-sok képpel illusztráltuk a kiállítást. A tárlatvezetéshez készítettünk egy módszertani segédanyagot (tárlatvezető kártyát), mely révén a pedagógusok/könyvtárosok szakszerűen tudják bemutatni a kiállítást a gyerekeknek. A tartalom összeállításában és a lektorálásban Soós Gábor természetvédelmi mérnök volt a segítségünkre. Ez a kiállítás a Fenntarthatósági Témahéten debütált könyvtárunkban.

Az egyedi megjelenésű kiállítást interaktív elemek egészítik ki, amelyeket háztartási hulladékokból alkottunk meg. Ezzel célunk, hogy érzékenyítsük a társadalmat a környezetvédelem és az újrahasznosítás iránt.

A kiállítás tematikájára készítettünk egy e-learning oktatást támogató anyagot, mely a kiállítástól függetlenül felhasználható egyéni vagy órai keretek között. A gyermekkönyvtárosok a vízzel és annak élővilágával kapcsolatos mesék feldolgozásával "NAGYON KÉK" címmel foglalkozásterveket dolgoztak ki óvodások és általános iskola 1. és 2. osztályosai számára.

Ezt a vándorkiállítást térítésmentesen bocsátjuk a köznevelési és közintézmények rendelkezésére.

Ajánlott korosztály: 3-6. osztály

A kiállítás kizárólag beltéren helyezhető el.

A kiállítás tartalma:


A kiállítás részei:
  • 1 db 2,9 x 4,3 m sátor (magassága: 2,9 m, helyigénye: kb. 3,5 x 7 m az oldalfalak megtekinthetősége miatt)
  • 6 db javarészt háztartási hulladékból általunk készített interaktív játék
  • Könyvjelző (pdf-ben), melyen feltüntettük a kiállításban megjelenő qr kódokat
  • 6 db PET palack, hozzá tartozó információs lappal
  • Segédanyagok (tárlatvezető kártya, sátor felállítási és lebontási videó, útmutató az interaktív játékokról)


A kiállítási anyagot csomagolva adjuk át, mely az alábbiakból tevődik össze:

  • 3 db műanyag láda tetővel (kb. 60*45*30 cm)
  • 1 db vászontároló a sátor tartó elemeinek (kb. 150x30x30 cm)
  • 1 db légpárnás fólia tároló a két nagyobb interaktív elemnek (kb. 80*60 cm)


A kiállítási anyag szállítása:

  • A teljes anyagot intézményünkben tároljuk, innen lehet elszállítani, és ide kérjük visszajuttatni is. (3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37.) A kiállítási anyag szállításáról minden esetben az igénylő gondoskodik. A kiállítási anyag sérülékenysége és a csomagolási lehetőségek miatt a szállítás csomagküldő szolgálattal sajnos nem oldható meg.

Amennyiben kiállításunk felkeltette az érdeklődését, kérjük, keresse Firtkóné Ládi Heléna könyvtárost. Telefon: 06-49/548-433

További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; 06-49/548-433 ; 06-49/548-430

Magyar feltalálók 1. rész
"Árral szemben" a Fenntarthatósági Témahét keretéb...

Kapcsolódó tartalmak

Tiszaújváros - Érezd magad otthon logó

Hamvas Béla Városi Könyvtár
Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37. 
Telefon: 49/548-430
 

Minősitett konyvtar cim

Minősített könyvtár cím

(C) 2023 | TISZAÚJVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR | Készítette: TPMH